Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Drogie Czytelniczki, ponieważ temat z jesiennymi przepisami na bezmięsne potrawy zyskał Waszą akceptację i zainteresowanie, postanowiliśmy przygotować drugą odsłonę tego tematu. Zachęcamy Was do testowania nowych potraw, które na pewno będą smakować i urozmaicą Wasze posiłki, a przy tym wzmocnią osłabiony jesienią organizm.
Życzymy smacznego!
Nazwa | ZUPA HALLOWEENOWA |
Czas | 40-50min. |
Ilość porcji | 4 |
Składniki | 1 kg dyni 1l bulionu warzywnego z kostki 2 trójkąciki śmietankowego sera topionego mały jogurt naturalny 1 cebula kminek kolendra sól pieprz |
Opis | 1. Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. 2. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, zeszklić. 3. Dodać dynię i dusić do miękkości. 4. Całość zalać bulionem. Zagotować. 5. Dodać serek topiony i przyprawy. 6. Już na talerzach, do każdego półmiska dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie rozprowadzając go na powierzchni. |
Dobre rady | Z wierzchu można posypać gotowe porcje przyprawą chili lub pieprzem. To ładnie wygląda a i dodaje wyrazistości zupce. |
Nazwa | SAŁATKA Z ROSZPONKI |
Czas | 10min. |
Ilość porcji | 6-8 |
Składniki | 40 dag roszponki 4 łyżki jogurtu naturalnego 100ml śmietany 2 ząbki czosnku mała kolba cykorii marchewka sok z cytryny cukier sól pieprz |
Opis | 1. Obrany czosnek posiekać. 2. Dodać jogurtu, śmietany oraz przypraw i wymieszać. 3. Roszponkę i cykorię porwać na mniejsze kawałki i połączyć. 4. Zalać powstałym wcześniej sosem. Marchewkę zetrzeć, a następnie posypać nią sałatkę. |
Dobre rady | W zależności od tego czy chcemy osiągnąć konsystencję bardziej ciekłą czy “stabilną”, wybierzmy śmietaną nisko lub wysokotłuszczową. |
A. Złotkowska