jesienne-przepisy-wegetarianskie-ii

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa SOSWITAMINKA
Czas 15min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
mała zielona papryka
nieco koperku lub szczypiorku
garść rzeżuchy
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Opis 1. Paprykę drobno pokroić, a rzeżuchę i koperek posiekać.
2. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić i dodać sok z cytryny.
3. Wszystkie składniki zmieszać, a następnie wsadzić do lodówki na jakieś 10min.
Nazwa KOKTAJL WZMACNIAJĄCY
Czas 10min.
Ilość porcji 6
Składniki 1-2 cytryny
2 pęczki natki pietruszki
3 łyżki miodu
3 szklanki przegotowanej wody
Opis 1. Cytryny sparzyć, a następnie osuszyć i odrzeć ze skórki. Następnie owoce pokroić na plasterki, usuwając przy tym pestki.
2. Plasterki cytryny oraz natkę pietruszki zmiksować z wodą, skórką z cytryny i miodem.
3. Po uzyskaniu w miarę jednolitej konsystencji, przecedzić przez sito.
4. Przelać do dzbanka.
Dobre rady Dobrze pić przynajmniej pół szklanki dziennie takiego koktajlu dla wzmocnienia swojej odporności. Przechowywać w lodówce.

A. Złotkowska