Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | ZAPIEKANKA “BAZYLIANA” |
Czas | 25min. |
Ilość porcji | 4 |
Składniki | 25dag szpinaku 40dag pomidorów (twardych) 4-6 łyżeczek posiekanych listków bazylii łyżka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki margaryny lub masła cukier sól pieprz |
Opis | 1. W rondelku stopić masło, wrzucić szpinak, dolać soku z cytryny. 2. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 5min. 3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry. 4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie wyłożyć cienką warstwą szpinaku (około połowa całości). 5. Na to ułożyć pomidory i listki bazylii, przyprawić do smaku. 6. Nałożyć kolejną warstwę ze szpinaku, a następnie całość posypać serem. 7. Zapiekać przez 15min. w temp. 160-180stopni. |
Dobre rady | Do zapiekanki można też dodać przed zapieczeniem dymkę cebulki lub szczypiorek. |
Nazwa | CIASTO MARCHEWKOWE |
Czas | 60min. |
Ilość porcji | 5-8 |
Składniki | 1 szklanka oleju 4 jaja 2 szklanki drobno utartej marchewki 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka sody garść orzechów i rodzynek |
Opis | 1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem aż uzyskamy jednorodną masę. 2. Cały czas miksując, dodawać stopniowo mąkę i olej, a następnie utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min |
Dobre rady | Warto podać ciasto posmarowane serkiem waniliowym lub polewą, np: czubata łyżka kakao 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła 2 łyżeczki zimnej wody Wszystkie składniki należy połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Uwaga! Smarować zimne ciasto. |
A. Złotkowska