jesienne-przepisy-wegetarianskie-ii

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa ZAPIEKANKABAZYLIANA
Czas 25min.
Ilość porcji 4
Składniki 25dag szpinaku
40dag pomidorów (twardych)
4-6 łyżeczek posiekanych listków bazylii
łyżka soku z cytryny
4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki margaryny lub masła
cukier
sól
pieprz
Opis 1. W rondelku stopić masło, wrzucić szpinak, dolać soku z cytryny.
2. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 5min.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie wyłożyć cienką warstwą szpinaku (około połowa całości).
5. Na to ułożyć pomidory i listki bazylii, przyprawić do smaku.
6. Nałożyć kolejną warstwę ze szpinaku, a następnie całość posypać serem.
7. Zapiekać przez 15min. w temp. 160-180stopni.
Dobre rady Do zapiekanki można też dodać przed zapieczeniem dymkę cebulki lub szczypiorek.
Nazwa CIASTO MARCHEWKOWE
Czas 60min.
Ilość porcji 5-8
Składniki 1 szklanka oleju
4 jaja
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody
garść orzechów i rodzynek
Opis 1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem aż uzyskamy jednorodną masę.
2. Cały czas miksując, dodawać stopniowo mąkę i olej, a następnie utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min
Dobre rady Warto podać ciasto posmarowane serkiem waniliowym lub polewą, np:
czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Wszystkie składniki należy połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Uwaga! Smarować zimne ciasto.

A. Złotkowska