Na straganach pojawiły się pierwsze jeżyny. Są one niezwykle smaczne i zdrowe. Jakie dolegliwości zwalczają te apetyczne owoce leśne?
Nie każdy wie, iż jeżyna, zwana również ostrężyną, jest spokrewniona z dziką różą i malinami. Nieliczne odmiany rozmnażają się płciowo. Większość krzewów jeżyn powstaje w wyniku apomiksji. Oznacza to, iż z jednej komórki powstają dwa osobniki bez udziału procesów płciowych.
Antocyjany w profilaktyce chorób nowotworowych
Jeżyny swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które wykazują aktywność antyoksydacyjną. Przeciwutleniacze chronią organizm przed spustoszeniem, jakiego dokonują wolne rodniki. Na co dzień spotykamy się z toksynami, które sprzyjają powstawaniu reaktywnych związków. Wolne rodniki, po wniknięciu do organizmu, przyłączają się do białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych, przyczyniając się do ich uszkodzenia. Opisane procesy sprzyjają powstawaniu komórek nowotworowych. Dostarczając organizmowi antyoksydantów, neutralizujemy wolne rodniki i zapobiegamy powstawaniu reaktywnych cząstek, tym samym zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka.
Nie tylko antocyjany wykazują aktywność antykancerogenną. Udowodniono, iż kwasy fenolowe oraz elagowy chronią organizm przed procesami nowotworzenia. W związku z tym, iż jeżyny charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów, znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Zabezpieczają one ustrój przed zgubnym działaniem reaktywnych form tlenu.
Zapobieganie miażdżycy
Osoby, które chcą cieszyć się zdrowym sercem, powinny sięgać po te smakowite owoce sezonowe. Z przeprowadzonych badań wynika, iż antocyjany zawarte w jeżynach zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i tym samym zapobiegają arteriosklerozie, czyli miażdżycy.
Rola witaminy C w organizmie
Szacuje się, iż szklanka jeżyn pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kwas askorbinowy uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych. Ze względu na potencjał antyoksydacyjny znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodatek witaminy C skutecznie zastępuje konserwanty i chroni wyroby przed jełczeniem. Niedobór tej substancji manifestuje się osłabieniem naczyń krwionośnych, krwawymi wybroczynami i problemami z gojeniem się ran. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż witaminy C nie można przedawkować. Nadmiar kwasu askorbinowego jest usuwany wraz z moczem, toteż możemy do woli rozkoszować się smakiem jeżyn.
Irmina