Czy kakao może mieć uzdrawiające właściwości? Oczywiście, że tak! Nie chodzi jednak o sztuczne, rozpuszczalne produkty instant, które można kupić w każdym sklepie. O tych można od razu zapomnieć. Prawdziwe, naturalne kakao, pochodzi z upraw gorącej Ameryki Środkowej i jest kopalnią wielu mikroelementów, które korzystnie wpływają na cały ludzki organizm.
Najczęściej prawdziwe kakao przyprawia się wanilią, chili, cynamonem, tapioką, a bardzo mocny napój dobrze jest popijać zimną wodą źródlaną. Dziś trudno jest kupić prawdziwe, oryginalne kakao, czy napić się prawdziwej czekolady. Zamiast jechać na plantację do Ameryki Środkowej, bliżej będzie wybrać się do Muzeum Czekolady w Kolonii (Niemcy) lub muzeum Cadbury w Birmingham (Anglia). Podczas kupowania słodyczy szczególną uwagę trzeba zwrócić na zawartość kakao – im wyższa, tym lepiej. Choć zdarza się, że w czekoladzie będzie go zaledwie kilka procent! Niestety, większość wyrobów zawiera sztuczne dodatki, ulepszacze, barwniki itp., dlatego warto uważać i czytać skład na opakowaniu. Lepiej nie kupować wyrobów czekoladopodobnych, a jeśli już sięgać po czekoladę, to najlepiej z wysoką zawartością kakao, ciemną i gorzką.
Ze względu na swoje liczne przymioty, ziarna kakaowca są też wykorzystywane w kosmetyce. Mają właściwości nawilżające, przeciwutleniające i tonizujące. A dzięki swojemu niezwykle przyjemnemu aromatowi i konsystencji dają dodatkowe, niezwykłe doznania podczas używania – to zupełnie, jakby smarować się czekoladą!
M. Witczak