Masło orzechowe wielu z nas kojarzy się ze smakiem dzieciństwa – od czasu do czasu krewni przywozili z zagranicy, głównie z Czech, ten apetyczny przysmak. Niestety, gotowe wyroby bardzo często zawierają cukier i utwardzone tłuszcze roślinne, w tym potencjalnie rakotwórcze tłuszcze trans. Ile kalorii zawiera masło orzechowe i czy w ogóle jest zdrowe? Jak przygotować ten przysmak w domowym zaciszu?
Okazuje się, że masło orzechowe może stanowić zdrowy składnik naszej diety, musimy jednak zwracać uwagę na jego skład. Spośród dostępnych produktów wybierajmy te, które w ogóle nie zawierają dodatku cukru i nie zostały wzbogacone utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, głównie olejem palmowym. Znalezienie takiego wyrobu może graniczyć z cudem. Niestety, nawet firmy wytwarzające ekologiczną żywność, uciekają się do wzbogacania masła orzechowego cukrem brązowym lub miodem. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem wydaje się przygotowanie masła w domowym zaciszu. Dietetycy zalecają, aby do tego celu użyć migdałów lub nerkowców. Okazuje się bowiem, że zawierają one więcej dobroczynnych składników odżywczych niż popularne w Polsce fistaszki.
Czym jest masło orzechowe?
Mianem masła orzechowego określamy wyrób spożywczy, który uzyskuje się w wyniku prażenia orzechów w temperaturze przekraczającej 200 stopni Celsjusza. Produkt ten zazwyczaj uzyskuje się z orzeszków ziemnych, ponieważ jest to najtańszy surowiec dostępny na rynku, lecz niekoniecznie najzdrowszy. Masło orzechowe tak naprawdę można uzyskać z dowolnego rodzaju orzechów – włoskich, nerkowca, migdałów czy pistacji.
Masło orzechowe powinno stanowić element diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zawiera niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które muszą zostać dostarczone organizmowi z zewnątrz, ponieważ ten nie jest w stanie ich sam wytworzyć. Masło orzechowe zawiera też wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu i nie zwiększają ryzyka miażdżycy. Zawarte w nim kwasy linolowy i linolenowy stanowią prekursory kwasów omega-3 i omega-6.
Ile kalorii zawiera masło orzechowe?
Niestety, należy pamiętać, że nawet zdrowe masło orzechowe, stanowi prawdziwą bombę kaloryczną. Szacuje się, że 1 łyżka masła orzechowe dostarcza 140 kalorii. Warto jednak sięgać po ten produkt w rozsądnych ilościach, ponieważ stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych.
Antyoksydanty obecne w maśle orzechowym
Masło orzechowe zapisało się w świadomości społecznej jako niezdrowe, tymczasem zawiera sporo antyoksydantów, które wywierają korzystny wpływ na serce. Osoby, które dostarczają swojemu organizmowi sporo przeciwutleniaczy, rzadziej zmagają się z zawałami czy udarami. Ponadto masło orzechowe chroni przed rozwojem cukrzycy, ponieważ pomaga utrzymać stężenie cukru na odpowiednim poziomie.
Sprawdzony sposób na problemy z koncentracją
Przygotowujesz się do egzaminu lub masz problemy z koncentracją? Masło orzechowe ze względu na wysoką zawartość tryptofanu jest polecane osobą wykonującym pracę umysłową. Z kolei osoby, które przygotowują tę smaczną przekąskę z migdałów, dostarczają swojemu organizmowi spore ilości błonnika, który zwiększa perystaltykę jelit i tym samym wspomaga nasze starania o smukłą sylwetkę.
Witamina młodości zawarta w orzechach
Ponadto masło orzechowe stanowi istne bogactwo witaminy E, zwanej też witaminą młodości. Związek ten zaliczany jest do silnych antyoksydantów, oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki uchodzące za przyczynę przedwczesnego starzenia się. Ponadto witamina E odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu nasienia u mężczyzn, a także wspomaga właściwy rozwój płodu. Co ciekawe, nie musimy jeść sporych ilości wysokokalorycznego masła orzechowego, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E. Okazuje się bowiem, że wystarczy 30 g tego smakołyku.
Marlena Skóra