Karczochy nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. To niedoceniane warzywo jest jednak bardzo smaczne, a na dodatek zdrowe. Jak przyrządzić dobre karczochy?
Jak jeść karczochy?
Główki karczocha jemy po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Młode karczochy można jeść razem z łodygą. Warzywo doskonale sprawdza się w surówkach i sałatkach, w towarzystwie pomidorów, jajek i anchois, a także jako dodatek do różnych dań, np. mięs, makaronów.
Karczochy można bez problemu jeść jako samodzielne warzywo, np. odrywając liście i maczając w sosie (ziołowym, śmietanowym). Należy wiedzieć, że jemy tylko miąższ, pozostałą część liścia zostawiając. Można do tego użyć rąk. Po obraniu warzywa z liści dostajemy się do miękkiego serca karczocha – do jego zjedzenia używamy widelca i noża.
Karczochy to wciąż w naszym kraju warzywa drogie i kojarzone z wykwintną kuchnią. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgnąć – nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia.
M. Witczak