Kawa rozpuszczalna ma ponad sto lat, a jej popularność chyba nikogo nie dziwi. Czy jednak zalewając gorącą wodą rozpuszczalne granulki lub proszek, zastanawialiśmy się kiedyś, skąd się właściwie bierze i jak powstaje?
Kawa dla astronautów
Suszenie przez wymrażanie (liofilizacja) to metoda wynaleziona dopiero po drugiej wojnie światowej. Jest mniej ekonomiczna ze względu na wysokie koszty niezbędnego sprzętu i wolniejsza od suszenia przez rozpylanie, ale daje produkt wyższej jakości. Ta sama metoda wykorzystywana jest na przykład przy przetwarzaniu jedzenia dla astronautów. Polega ona w ogólnym zarysie na ekstrakcji wody przez sublimację, czyli przejście ze stanu stałego od razu w stan lotny, bez pośrednictwa stanu ciekłego. Ekstrakt kawowy jest zamrażany w formie niewielkich kryształków, a następnie ciśnienie w komorze jest mocno obniżane, temperatura zaś – podnoszona. Dzięki temu procesowi woda ulatnia się z kawowych kryształków. Po procesie suszenia produkt jest pakowany i trafia na sklepowe półki oraz – do naszych ulubionych kubków lub filiżanek.
„Filiżanka Smaków” nr 3(7), maj 2009
www.filizankasmakow.pl
Agnieszka Kąkol