kawa-zbozowa-bezkofeinowy-smakolyk

Wypijasz hektolitry prawdziwej kawy i chcesz porzucić ten zgubny nawyk? Wybierz kawę zbożową. Ten wyborny napój zachwyci Cię delikatnością i bogatą ofertą smakową. Poznaj walory i moc kawy bezkofeinowej.

Do wyboru do koloru

Nie można zapominać, że rynek oferuje dziś kawę zbożową w licznych formach (kawa tradycyjna do gotowania, rozpuszczalna, w granulkach, sypka czy ekspresowa w torebkach).
Ponadto kawa ta dostępna jest w wielu wariacjach smakowych m. in. z dodatkiem wanilii, przypraw korzennych, czekolady, witamin i składników mineralnych jak np. magnez czy z dodatkiem cukru i mleka.

Czy wiesz, że…

Moda na kawę zbożową przyszła do Polski z Prus już pod koniec XVIII wieku. Pierwszą wytwórnię kawy zbożowej w Polsce założył Ferdynand Bohm w 1818 roku we Włocławku. Kawa powstawała z prażonego ziarna i dodawano do niej cykorię, którą początkowo sprowadzano z Holandii. „Zbożówka” popularna była w Wielkopolsce i na Śląsku, szczególnie wśród uboższych warstw polskiego społeczeństwa. Mimo upływu już wieków, kawa zbożowa wciąż jest obecna w naszych jadłospisach i co więcej na listach zdrowych smakołyków. Warto przecież zamienić kawę z kofeiną, która podnosi ciśnienie i wypłukuje magnez na smakowy i bezpieczny substytut.

Anna Konopka