
Lubisz smak winogron? Właśnie jesienią jest ich czas – soczyste kiście są teraz najsłodsze i najtańsze. Ale to tylko jedna strona medalu. Mogą być też nafaszerowane chemią.
Jak szkodzą pestycydy?
Pestycydy nie zagrażają naszemu zdrowiu bezpośrednio. Dopiero zjadanie ich regularnie w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Pestycydy odkładają się w naszym organizmie. Na temat wzajemnych oddziaływań między nimi w organizmie jeszcze niewiele wiadomo. Dlatego powinniśmy przyjmować z pożywieniem jak najmniejsze ilości pestycydów.
Pamiętajmy więc, żeby przed spożyciem zawsze bardzo dokładnie umyć winogrona w ciepłej wodzie. Następnie trzeba je wysuszyć i dopiero wtedy są gotowe do zjedzenia.
Zdrowie tkwi w pestce
Mimo zawartości pestycydów w winogronach, nasze zdrowie zawdzięcza też dużo dobrego tym słodkim owocom. Winogrona są bogate w witaminy A, C oraz z grupy B i w składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, mangan i selen. Ponadto zawierają antyoksydanty (przeciwutleniacze) – polifenole (katechinę i taninę), które mogą neutralizować działanie niszczących nasze komórki wolnych rodników, a tym samym między innymi przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Pożyteczne polifenole znajdują się jednak w większości w pestkach winogron, dlatego nie wypluwajmy ich, mimo że są twarde i gorzkie w smaku.
Pro-test