Ogórek – król sałatek
Każdy miłośnik tradycyjnej kuchni wie, że w czasie mniej lub bardziej oficjalnych uroczystości na stole obowiązkowo powinna pojawić się sałatka jarzynowa. Kwaszony ogórek doskonale przełamuje smak innych składników – słodkiego jabłka i marchewki, delikatnego jajka, pietruszki, selera… Intensywnie zielony akcent poprawia walory estetyczne. Trudno nie skusić się na dokładkę!
Ogórka znajdziemy także w słynnej sałatce gyros, której kolorowe warstwy wyglądają niezwykle apetycznie. Wszelkie sałatki ziemniaczane z jego udziałem też zyskują na wyrazistości. Pozornie pospolite składniki mogą tworzyć naprawdę wyborne kompozycje. Kwaszony ogórek sprawdza się również w bardziej obiadowych zestawieniach. Warto wypróbować go w połączeniu z czerwoną kapustą, buraczkami lub porem. Dodany do surówki z rzodkiewką i papryką smakują tak samo dobrze – pole manewru jest ogromne.
Ogórek i ryba – duet idealny
Tego typu zestawienia można podawać w formie sałatek, past kanapkowych albo niewielkich przystawek. Tuńczyk z ogórkiem pokrojonym w drobną kostkę, kukurydzą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli to pyszna przekąska do zrobienia w kilka minut. Ogórki pasują również do łososia – serwujmy to połączenie z hojną porcją świeżego koperku. Prosto i elegancko.
W ogórkowo-rybnych kompozycjach nie można pominąć śledzia! Gości na stołach w czasie przyjęć, świetnie pasuje także do codziennego menu. Śledzie po japońsku to znakomita klasyka, w której nie powinno zabraknąć świeżej natki pietruszki i jajek. Ilu kucharzy, tyle wariantów tego dania. W przepisie można umieścić zarówno zielony groszek, jak i czerwoną paprykę. Do sałatek śledziowych, oprócz ogórka, pasują także jabłka, rodzynki, cebula i kwaśna śmietana.
Masz babo placek… z ogórka!
Jeśli chodzi o warzywne placki, ziemniaczane nadal królują w wielu domach. Jednocześnie coraz chętniej eksperymentujemy z cukiniowymi, soczewicowymi czy też marchewkowymi. Tymczasem ogórki kwaszone to równie dobry materiał do przygotowania oryginalnej przekąski. Wystarczy zetrzeć je na tarce, dodać odrobinę mąki i ulubionych przypraw. Do ogórków świetnie pasują chili, czosnek, curry i kurkuma. Można wzbogacić je dodatkiem ziemniaków i jajka – będą rumiane i puszyste. Nabierzemy jeszcze większej ochoty na kulinarne eksperymenty.
Dania główne z ogórkiem
Ogórek kwaszony ma ten ogromny plus, że wystarczy położyć go obok smakowitego kotleta schabowego lub mielonego i nic więcej nie trzeba robić. Tyle wystarczy, by uczta w tradycyjnym wydaniu była gotowa. Jest również niezbędnym dodatkiem do uwielbianego na wielu stołach tatara. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podawać ogórka na nieco inne, bardziej wyszukane sposoby.
Będzie fantastycznym uzupełnieniem wołowych zrazów. We wnętrzu wszelkiego rodzaju mięsnych roladek nie powinno zabraknąć ogórka kwaszonego. Pasuje do drobiu, zwłaszcza kurczaka i indyka. Fani wieprzowiny też powinni mieć ogórka pod ręką. W mięsnych zawijasach możemy umieścić także pieczarki, szynkę i żółty ser.
Zup nigdy za wiele!
Wygląda na to, że kwaszony ogórek to niezwykle uniwersalny produkt. Od teraz robienie przetworów na zimę będzie sprawiać nam jeszcze większą frajdę. Zalewę, w której konserwowane były ogórki, można z powodzeniem wykorzystać do przyprawienia barszczu białego i czerwonego.
Z samych ogórków przyrządzimy także aromatyczną zupę krem, która zaskakuje nie tylko aksamitną konsystencją, ale też orzeźwiającym, kwaskowatym smakiem. W naszym menu koniecznie musimy umieścić tradycyjną zupę ogórkową, podawaną z ziemniakami lub ryżem. Do takich smaków wraca się z ogromną przyjemnością. Przekonajcie się o tym we własnej jadalni, przygotowując zupę ogórkową z przepisu, który znajdziecie tutaj. Ogórki kwaszone wciąż są w modzie!
Materiał partnera