kuchnia-amerykanska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

Kuchnia amerykańska i jej źródła

Jak już wspominałam, USA to kraj, w którym swoje miejsce do życia znalazło wielu imigrantów. I właśnie dlatego amerykańska kuchnia ma wiele źródeł. Dania, które możemy posmakować w południowej części Stanów Zjednoczonych, mogą przypominać dania z Afryki, Meksyku czy z Francji, bowiem z tych właśnie rejonów pochodzą przodkowie tamtejszych mieszkańców. Ważną rolę w kształtowaniu się kuchni amerykańskiej odegrała kuchnia azjatycka, która wpłynęła na kulinarne smaki potraw we wszystkich amerykańskich stanach.

Co ciekawe, wiele dań, które są uważane za powstałe w Ameryce, swoje źródła mają w kuchniach innych narodów. Dobrym przykładem są hamburgery i hot-dogi, które utożsamiane są ze Stanami Zjednoczonymi, a atak naprawdę są zmodyfikowanymi, niemieckimi daniami.

Kuchnia amerykańska i jej odmiany

Amerykańska kuchnia nie jest nudna. Różne rejony USA kojarzone są z innymi potrawami i produktami. Na przykład na wschodnim wybrzeżu bardzo popularne są dania z ryb i z owoców morza, a na środkowym zachodzie króluje wołowina i kukurydza.

Kuchnia amerykańska zyskała rozgłos na całym świecie – obecnie chyba we wszystkich krajach na świecie można zjeść jedzenie typu fast food czy z grilla.

Sabina Sosnowska