kuchnia-amerykanska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

  • Kiedy ciasto wyrośnie i będzie złocisto brązowe, to wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, a później wyjmujemy z formy.
  • Kiedy ostygnie – podajemy.

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • 8 cienkich steków z polędwicy wołowej,
  • 20 dag sera provolone,
  • 1 francuska bagietka,
  • sól morska.
  • musztarda (francuska),
  • kilka garści rukoli.

Sabina Sosnowska