Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.
Przygotowanie:
- Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oliwie i doprawiamy pieprzem.
- Steki skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowane steki smażymy na patelni grillowej – smażymy kilka minut na jednej stronie, później przekładamy na druga o ścieramy ser na wierzch każdego z tych steków.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy odrobinę octu winnego.
- Ciepłą (podgrzaną w piekarniku) bagietkę kroimy wzdłuż na pół.
- Na spodniej części bagietki rozkładamy cebulę, układamy steki (serem do góry), nakładamy ukolę.
- Doprawiamy musztardą i przykrywamy wierzchnią częścią bagietki.
- Taką bagietkę kroimy na kilka części i podajemy.
Amerykanie częściej niż my jedzą poza domem. U nas powszechne jest przygotowywanie dwu- czy trzydaniowych obiadów, a tam powszechne jest zjadanie śniadania w restauracji. Amerykanie częściej też korzystają z gotowych półproduktów, dlatego też ich kuchnia jest dość kaloryczna i tłusta. Wszystko jednak zależy od regionu.
Sabina Sosnowska