Daleki Wschód to nazwa, którą określa się obszar wschodniej Azji ciągnący się wzdłuż wybrzeży Pacyfiku. Jeśli więc mówimy o kuchni Dalekiego Wschodu, to mamy najczęściej na myśli kuchnię japońską, chińską i koreańską. I o takiej właśnie kuchni – bogatej, interesującej, niejednoznacznej – będzie dzisiejszy artykuł.
Małe kawałki produktów spożywczych wrzuca się na niewielką ilość rozgrzanego oleju i ciągle miesza się je za pomocą łyżki wok – na tym polega podsmażanie.
Do smażenia w głębokim oleju potrzebny jest wok o dużej powierzchni i o kształcie półkuli. W takim woku można przygotowywać duże porcje, jak również soczystą żywność w chrupiącej panierce.
Podczas gotowania na parze produkty utrzymują swój autentyczny smak i nie tracą swoich wartości odżywczych. Jest to bardzo popularna metoda, a to głównie dlatego, że jest prosta i pozwalająca otrzymać różnorodne dania o ładnym wyglądzie i dużej wartości odżywczej.
Wybrane kuchnie Dalekiego Wschodu
Kuchnia koreańska
Kuchnia ta opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem bancham, czyli dań towarzyszących przygotowywanych z soi, mięsa i warzyw. Za narodowe, koreańskie danie uznaje się kimchi. Jest to pikantna potrawa przygotowywana – w najpopularniejszym wariancie – z kiszonej kapusty chińskiej, chili, imbiru, czosnku i dość dużej ilości soli. Często dodawana jest także cebula, rzodkiew japońska, marynowane krewetki czy inne owoce morza.
Sabina Sosnowska