Daleki Wschód to nazwa, którą określa się obszar wschodniej Azji ciągnący się wzdłuż wybrzeży Pacyfiku. Jeśli więc mówimy o kuchni Dalekiego Wschodu, to mamy najczęściej na myśli kuchnię japońską, chińską i koreańską. I o takiej właśnie kuchni – bogatej, interesującej, niejednoznacznej – będzie dzisiejszy artykuł.
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska to przede wszystkim ryby (także surowe), owoce morza i warzywa.Wszyscy znamy popularne także i u nas sushi, czyli danie na bazie ryżu zawinięte w charakterystyczny rulonik. Dania ękuchni japońskiejęŁ/odzywianie_2/dietetycznie_/kuchnia_japonska_dla_alegikow.html są dzielone według różnych kategorii, m.in. według pochodzenia czy sposobu przyrządzania. I tak np. agemono to dania smażone bądź frytowane w głębokim oleju, a teppanyaki do dana grillowanie na specjalnym. podgrzewanym stole zwanym teppan i nazwę tę stosuje się do przeróżnych dań.
Kuchnia chińska
W ten sposób określa się zwyczaje kulinarne nie tylko wszystkich ludów mieszkających w Chinach, ale także i w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Pomiędzy poszczególnymi regionami Chin istnieją bardzo duże różnice zarówno pod względem używanych składników, jak i sposobów ich przyrządzania czy używanych składników. W tej kuchni bardzo ważne jest krojenie, które jest jedną z podstawowych i niezbędnych umiejętności w zakresie przygotowywania posiłków. Co ciekawe, chiński kucharz zazwyczaj posługuje się jednym narzędziem – tasakiem, którym potrafi zdziałać właściwie wszystko (kroić poziomo, pionowo bądź siekać pod odpowiednim kątem i kierunkiem cięcia, których jest co najmniej 15 możliwości).
Sabina Sosnowska