Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.
Indie są zamieszkiwane przez liczne narodowości i społeczności – stanowią one ciekawą, kulturową mozaikę. I taka jest również i kuchnia indyjska, która obejmuje kuchnie hinduską i kuchnie innych grup Indusów. Co ciekawe, ogromny wpływ na to, w jaki sposób ukształtowała się ta kuchnia, miały wierzenia religijne mieszkańców tych rejonów.
Rola kucharza
W Indiach dobry kucharz darzony był i nadal jest ogromnym uznaniem. W czasach starożytnych taki kuchmistrz był traktowany tak samo jak artyści, lekarze, uczeni czy astrolodzy. Mistrzowie kuchni specjalizowali się w określonych dziedzinach kulinarnej sztuki i ciągle doskonalili swój kunszt wymyślając coraz to nowe potrawy. Dzięki temu dziś istnieje wiele genialnych przepisów ze świetnie dopracowanymi proporcjami. Tajniki na temat indyjskiej sztuki kulinarnej były przekazywane z pokolenia na pokolenie w ustnej formie.
Rejony Indii a kuchnia
Kuchnia indyjska jest bardzo ogólnym pojęciem. Na tę kuchnie składa się:
- kuchnia zachodu (głównie kuchnię bombajską i kuchnię Goa),
- kuchnia północy (z muzułmańskimi wpływami),
- kuchnia wschodu (czyli kuchnia bengalska, w której prym wiodą soczewica, ryż i ryby),
- kuchnia południa (między innymi kuchnia madraska, a także wegetariańska, gdyż w tym rejonie jest religijny zakaz spożywania wołowiny),
- kuchnia diaspory – kuchnia indyjska została spopularyzowana na całym świecie, a dzięki Brytyjczykom herbata zyskała tak ogromne znaczenie.
Sabina Sosnowska