kuchnia-indyjska

Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.

Gulab Jamun

Jest to tradycyjny deser indyjski. Gulab Jamun to smażone kulki z ciasta nasączone bardzo aromatycznym syropem.
Składniki:

  • Olej do głębokiego smażenia.
    Ciasto:
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 0,5 łyżeczki octu,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • szczypta soli.
    Syrop:
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • kilka rozgniecionych nasion kardamonu,
  • kilka nitek szafranu (choć niekoniecznie),
  • kilka kropel różanej esencji (choć niekoniecznie).
    Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku – wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do suchej mieszanki dodajemy masło, ocet i sól – mieszamy.
  • Powoli dolewamy mleko i ciągle mieszamy, aż uzyskamy lepiące się ciasto.
  • Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
  • Po upływie 20 minut ciasto ponownie zagniatamy, a następnie dzielimy na 20 części i formujemy małe kulki (warto lekko natłuścić dłonie, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak lepiło do rąk).
  • W garnku czy rondlu rozgrzewamy olej i sprawdzamy, czy jego temperatura jest odpowiednia – w tym celu wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli ciasto zatonie i po chwili wypłynie na powierzchnie – olej jest odpowiednio nagrzany.
  • Partiami smażymy kuleczki na złoty kolor.
  • Po wyjęciu kuleczek z oleju osuszamy je na papierowym ręczniku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy syrop z wody, cukru i kardamonu.
  • Wystygnięte kuleczki zanurzamy tym syropie na godzinę i po tym czasie podajemy.

Smacznego!

Sabina Sosnowska