Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.
Gulab Jamun
Jest to tradycyjny deser indyjski. Gulab Jamun to smażone kulki z ciasta nasączone bardzo aromatycznym syropem.
Składniki:
- Olej do głębokiego smażenia.
Ciasto: - 1 szklanka mleka w proszku,
- 0,5 szklanki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 0,5 łyżeczki octu,
- 0,5 szklanki ciepłego mleka,
- szczypta soli.
Syrop: - 2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- kilka rozgniecionych nasion kardamonu,
- kilka nitek szafranu (choć niekoniecznie),
- kilka kropel różanej esencji (choć niekoniecznie).
Przygotowanie: - Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku – wszystko dokładnie mieszamy.
- Do suchej mieszanki dodajemy masło, ocet i sól – mieszamy.
- Powoli dolewamy mleko i ciągle mieszamy, aż uzyskamy lepiące się ciasto.
- Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
- Po upływie 20 minut ciasto ponownie zagniatamy, a następnie dzielimy na 20 części i formujemy małe kulki (warto lekko natłuścić dłonie, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak lepiło do rąk).
- W garnku czy rondlu rozgrzewamy olej i sprawdzamy, czy jego temperatura jest odpowiednia – w tym celu wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli ciasto zatonie i po chwili wypłynie na powierzchnie – olej jest odpowiednio nagrzany.
- Partiami smażymy kuleczki na złoty kolor.
- Po wyjęciu kuleczek z oleju osuszamy je na papierowym ręczniku i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy syrop z wody, cukru i kardamonu.
- Wystygnięte kuleczki zanurzamy tym syropie na godzinę i po tym czasie podajemy.
Smacznego!
Sabina Sosnowska