Kuchnia skandynawska to kuchnia trzech krajów: Szwecji, Norwegii i Danii. Obecna kuchnia skandynawska to rozwinięta i bardziej wysublimowana wersja kuchni dawnych Wikingów. Główna rolę grają ryby – przyrządzane na różne sposoby.
Surströmming
Jest to narodowa potrawa, która jednak nie zyskała popularności w innych zakątkach globu. Jest to sfermentowany śledź, a jego tradycja przyrządzania pochodzi z dawnych czasów, kiedy to sól była bardzo droga i nie była tak powszechna jak dziś. Znaleziono więc inny sposób na przechowanie śledzi. Ryby te wkłada się do puszki, która pod wpływem zbierającego się w środku gazy przybiera kulisty kształt.
Norwegia
Norwegia to przede wszystkim łosoś. Obok królującego łososia na stole swoje stałe miejsce znalazły i inne ryby: dorsze, halibuty czy makrele. Dodatkiem do ryb są podsmażane z cukrem ziemniaki i marynowane warzywa. Norwegowie dodają także – szczególnie do wieprzowiny – duże ilości żurawiny.
Krumkake
Są to kruche rurki z ciasta z bardzo charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną i konfiturą z nordyckich malin
Składniki:
- 1 jajko,
- mąka – tyle gram, ile waży jajko,
- cukier puder – tyle gram, ile waży jajko,
- miękkie masło – tyle gram, ile waży jajko,
- zmielony kardamon i cynamon (ale niekoniecznie),
- bita śmietana,
- konfitura z malin.
Sabina Sosnowska