kuchnia-skandynawska

Kuchnia skandynawska to kuchnia trzech krajów: Szwecji, Norwegii i Danii. Obecna kuchnia skandynawska to rozwinięta i bardziej wysublimowana wersja kuchni dawnych Wikingów. Główna rolę grają ryby – przyrządzane na różne sposoby.

Surströmming

Jest to narodowa potrawa, która jednak nie zyskała popularności w innych zakątkach globu. Jest to sfermentowany śledź, a jego tradycja przyrządzania pochodzi z dawnych czasów, kiedy to sól była bardzo droga i nie była tak powszechna jak dziś. Znaleziono więc inny sposób na przechowanie śledzi. Ryby te wkłada się do puszki, która pod wpływem zbierającego się w środku gazy przybiera kulisty kształt.

Norwegia

Norwegia to przede wszystkim łosoś. Obok królującego łososia na stole swoje stałe miejsce znalazły i inne ryby: dorsze, halibuty czy makrele. Dodatkiem do ryb są podsmażane z cukrem ziemniaki i marynowane warzywa. Norwegowie dodają także – szczególnie do wieprzowiny – duże ilości żurawiny.

Krumkake

Są to kruche rurki z ciasta z bardzo charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną i konfiturą z nordyckich malin

Składniki:

  • 1 jajko,
  • mąka – tyle gram, ile waży jajko,
  • cukier puder – tyle gram, ile waży jajko,
  • miękkie masło – tyle gram, ile waży jajko,
  • zmielony kardamon i cynamon (ale niekoniecznie),
  • bita śmietana,
  • konfitura z malin.

Sabina Sosnowska