Kuchnia skandynawska to kuchnia trzech krajów: Szwecji, Norwegii i Danii. Obecna kuchnia skandynawska to rozwinięta i bardziej wysublimowana wersja kuchni dawnych Wikingów. Główna rolę grają ryby – przyrządzane na różne sposoby.
Przygotowanie:
- Jajko ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
- Do masy dodajemy mąkę i masło, a następnie ucieramy do gładkości (bądź miksujemy).
- Dodajemy cynamon i kardamon (te składniki nie są niezbędne).
- Ciasto wylewamy do urządzenia do smażenia krumkake (dzięki temu powstaje charakterystyczny wzorek). Można użyć gofrownicy.
- Piec około 30 sekund, a później wafelek podważyć i zwinąć w stożek.
- Z tego ciasta powinno wyjść około 8-9 rurek.
- Rurki należy napełnić kremem i malinową konfiturą.
Moim zdaniem warto poznawać nowe kuchnie i nowe smaki. Można też przygotować np. dzień z kuchnią skandynawską. A później wypadałoby się podzielić wrażeniami w komentarzach pod tekstem.
Sabina Sosnowska