kuchnia-skandynawska

Kuchnia skandynawska to kuchnia trzech krajów: Szwecji, Norwegii i Danii. Obecna kuchnia skandynawska to rozwinięta i bardziej wysublimowana wersja kuchni dawnych Wikingów. Główna rolę grają ryby – przyrządzane na różne sposoby.

Przygotowanie:

  • Jajko ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Do masy dodajemy mąkę i masło, a następnie ucieramy do gładkości (bądź miksujemy).
  • Dodajemy cynamon i kardamon (te składniki nie są niezbędne).
  • Ciasto wylewamy do urządzenia do smażenia krumkake (dzięki temu powstaje charakterystyczny wzorek). Można użyć gofrownicy.
  • Piec około 30 sekund, a później wafelek podważyć i zwinąć w stożek.
  • Z tego ciasta powinno wyjść około 8-9 rurek.
  • Rurki należy napełnić kremem i malinową konfiturą.

Moim zdaniem warto poznawać nowe kuchnie i nowe smaki. Można też przygotować np. dzień z kuchnią skandynawską. A później wypadałoby się podzielić wrażeniami w komentarzach pod tekstem.

Sabina Sosnowska