kuchnia-wloska

To jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą, ale kiedy bliżej jej się przyjrzymy odkrywa przed nami ogromną różnorodność, wielość smaków i ogrom potraw. Jaka jest kuchnia włoska?

Tutaj królują makarony, dania z ryb, warzywa. Charakterystyczne dla Rzymu jest spaghetti alla carbonara. Im bliżej południa, tym w jadłospisie więcej warzyw i owoców morza. Południowa kuchnia włoska jest określana mianem śródziemnomorskiej, czyli jednej z najzdrowszych na świecie.

Łakocie i wino

Włosi to także wielbiciele słodkości. To z tego regionu pochodzą takie desery jak włoskie lody, tiramisu, panna cotta a nawet rurki z kremem. Słynne na całym świecie są również wina z włoskich winnic. Najsłynniejsze włoskie regiony, w których produkuje się wino, to Piemont, Kalabria czy Toskania.

Włoska kuchnia jest taka sama jak kultura tego kraju. Kojarzy się ze słońcem, radością, miłością i pięknem. Do tego jest zdrowa, naprawdę smaczna i wbrew pozorom – nie jest tak tucząca. Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, by uzyskać pyszne, pełne warzyw dania.

M. Witczak