Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?
Kilka przepisów podaję poniżej. I pamiętajmy, że nie liczy się ilość, a jakość. Tym bardziej, że dziś nie mamy zbyt wiele czasu na takie typowe prace, na które kiedyś kobiety przeznaczały całe dnie.
Dżem z moreli i melona
- 70 dag moreli (po wypestkowaniu),
- 30 dag melona (miąższu),
- 50 dag cukru żelującego (1:1),
- sok z 1 cytryny,
- 20 ml likieru pomarańczowego (ewentualnie likieru morelowego bądź amaretto).
Przygotowanie:
- Morele myjemy, pestkujemy i kroimy w kostkę.
- Miąższ melona również kroimy w kostkę.
- Pokrojone owoce mieszamy z cukrem żelującym i z sokiem z cytryny.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 3 minuty.
- Doprawiamy likierem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Wyparzone wcześniej słoiki napełniamy gorącym dżemem i zamykamy.
Sabina Sosnowska