Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?
Galaretka malinowa z miętą
- 40 dag malin,
- 3 dag listków mięty pieprzowej,
- 300 ml białego wina,
- 1 kg cukru żelującego.
Przygotowanie:
- Listki mięty odrywamy z łodyżek, opłukujemy zimną wodą, zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na godzinę.
- Po upływie godziny listki odcedzamy i mocno wyciskamy.
- Maliny przebieramy i płuczemy.
- Tak przygotowane maliny gotujemy chwilę w garnku wraz z 125 ml wody, przecieramy przez sito.
- Uzyskany sok zbieramy do garnka.
- W dużym garnku mieszamy sok malinowy z winem i cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy przez 4 minuty na dość dużym ogniu – ciągle mieszamy i zbieramy tworzącą się pianę.
- Chwilę przed końcem gotowania dodajemy posiekane listki mięty.
- Sprawdzamy, czy galaretka krzepnie. Jeśli tak, to napełniamy nią wyparzone wcześniej słoiczki i je zamykamy.
Sabina Sosnowska