lato-w-sloikach-domowe-przetwory

Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?

Galaretka malinowa z miętą

  • 40 dag malin,
  • 3 dag listków mięty pieprzowej,
  • 300 ml białego wina,
  • 1 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:

  • Listki mięty odrywamy z łodyżek, opłukujemy zimną wodą, zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na godzinę.
  • Po upływie godziny listki odcedzamy i mocno wyciskamy.
  • Maliny przebieramy i płuczemy.

  • Tak przygotowane maliny gotujemy chwilę w garnku wraz z 125 ml wody, przecieramy przez sito.
  • Uzyskany sok zbieramy do garnka.
  • W dużym garnku mieszamy sok malinowy z winem i cukrem żelującym i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy przez 4 minuty na dość dużym ogniu – ciągle mieszamy i zbieramy tworzącą się pianę.
  • Chwilę przed końcem gotowania dodajemy posiekane listki mięty.
  • Sprawdzamy, czy galaretka krzepnie. Jeśli tak, to napełniamy nią wyparzone wcześniej słoiczki i je zamykamy.

Sabina Sosnowska