Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?
Wiśnie marynowane
- 3 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki octu 6%,
- kawałek cynamonu,
- kilka goździków.
Przygotowanie:
- Umyte i osączone wiśnie wkładamy do garnka.
- Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem, cukrem i przyprawami.
- Ostudzoną zalewą zalewamy wiśnie i odstawiamy je na 12 godzin.
- Po tym czasie syrop zlewamy, gotujemy i studzimy.
- Wiśnie układamy w słoikach, zalewamy ostudzonym syropem.
- Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Sabina Sosnowska