lato-w-sloikach-domowe-przetwory

Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?

Wiśnie marynowane

  • 3 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu 6%,
  • kawałek cynamonu,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  • Umyte i osączone wiśnie wkładamy do garnka.
  • Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z octem, cukrem i przyprawami.
  • Ostudzoną zalewą zalewamy wiśnie i odstawiamy je na 12 godzin.
  • Po tym czasie syrop zlewamy, gotujemy i studzimy.
  • Wiśnie układamy w słoikach, zalewamy ostudzonym syropem.
  • Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Sabina Sosnowska