Lato to nie tylko czas na urlop i opalanie, ale także świetny moment na przygotowanie różnych domowych przetworów. W wakacyjne miesiące możemy kupić różne owoce i warzywa, z których przygotujemy same pyszności. Jakie?
Sorbet z jagód
- 50 dag jagód,
- 80 dag cukru.
Przygotowanie:
- Jagody przebieramy, opłukujemy i osączamy.
- Przesypujemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy je tak długo, aż ten cukier całkiem się rozpuści, a jagody zmienią się w jednolitą masę.
- Tak przygotowane jagody przekładamy do wyparzonych słoiczków.
- Na wierzch słoiczków kładziemy kawałek posmarowanego spirytusem celofanu i je zakręcamy.
To tylko kilka przykładowych przepisów na owocowe, letnie przetwory. A jakie ciekawe przepisy znacie Wy, Drogie Czytelniczki? Zachęcam do dzielenia się nimi w komentarzach.
Sabina Sosnowska