Każdy, kto ma w domu niejadka, wie, jakim wyzwaniem jest przygotowywanie dla niego codziennych posiłków. Kiedy każda Twoja propozycja spotyka się z odrzuceniem i niechęcią, łatwo stracić cierpliwość. Jeść jednak trzeba, dlatego zamiast rezygnować z kulinarnych eksperymentów, sięgnij po sprawdzone metody. Są nimi liofilizowane owoce i warzywa, które cieszą się coraz większą popularnością. Przeanalizujmy to na przykładzie buraka.
Burak liofilizowany kolorowym dodatkiem w kuchni
Włączenie warzyw, a konkretniej buraków do codziennej diety rodziny, jest bardzo ważne. Można postawić na klasyczne surówki czy dania przygotowywane na parze, ale można też nieco ożywić talerze. Ciekawym pomysłem na zaskoczenie domowników jest zabawa kolorem. Jednak do farbowania poszczególnych składników dań nie warto wybierać chemicznych barwników. Są one pełne szkodliwych substancji i nie mają żadnej wartości odżywczej.
W przeciwieństwie do nich liofilizowane warzywa i owoce w formie sypkiego proszku są źródłem dodatkowych witamin, pięknego koloru, podkręcają smak oraz aromat. Jest wiele inspiracji na to, jak wykorzystać buraka liofilizowanego – od dodania go do kaszki, owsianki czy jaglanki, aż po farbowanie ciasta naleśnikowego, pieczenie czerwonych muffinek czy nadziewania mięs.
Burak liofilizowany – czerwony barwnik pełen witamin
Patrząc na buraka liofilizowanego jako na zdrowy barwnik, warto też wspomnieć o jego właściwościach. Przygotowane w ten sposób warzywo zachowuje bowiem swoje składniki odżywcze, witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wśród nich:
- foliany, które są niezbędne w diecie ciężarnych i młodych mam,
- witaminy z grupy B pozytywnie wpływające na pracę układu nerwowego,
- azotany, które przyczyniają się do poprawy ciśnienia krwi,
- żelazo,
- fosfor,
- potas.
Nie jest tajemnicą, że burak – szczególnie w swojej liofilizowanej odsłonie – zawiera silne przeciwutleniacze, które sprawiają, że komórki organizmu lepiej przyswajają tlen. Z wielu źródeł wynika też, że składniki zawarte w burakach pomagają w budowaniu lepszej odporności.
Liofilizacja jako doskonała metoda konserwacji
Liofilizacja pozwala zachować wszystkie właściwości, składniki odżywcze, witaminy oraz minerały konserwowanych produktów. Warzywa i owoce, które zostaną w ten sposób przetworzone, zmniejszają swoją wagę, ale nie tracą swoich wartości. Po zamrożeniu i usunięciu z nich wody otrzymuje się w 100% pełnię smaku oraz zapachu. Nie ma już potrzeby, aby używać sztucznych konserwantów czy barwników – burak w takiej formie zachwyca i naprawdę smakuje.
Produkty wysuszone mrozem można jeść w formie cząstek, ale znacznie więcej możliwości daje ich sproszkowana forma. Nadają się wówczas jako dodatek do koktajli, ciast naleśnikowych, a nawet do barwienia mas w ciastach i tortach. Warto się w nie zaopatrzyć, jeżeli chcesz serwować swoim bliskim potrawy smaczne, kolorowe i nowoczesne.