maslo-czy-margaryna-a-nie-bo-awokado

Miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca – to następstwa zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Aby go obniżyć trzeba zmienić tryb życia i wprowadzić zdrową, pełnowartościową dietę. Nie obejdzie się bez rezygnacji z niezdrowych tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Może więc warto zamienić niezbyt zdrową margarynę i masło na… awokado?

Jak to jeść?

Dojrzały owoc awokado ma specyficzną konsystencję przypominającą masło, dzięki czemu idealnie daje się rozsmarować na kanapce. Można również przygotować specjalną pastę lub krem, aby zmienić nieco smak owocu. Najczęściej dodaje się do niego sok z cytryny lub limonki oraz sól, pieprz, czosnek, paprykę lub inne przyprawy do wyboru. Awokado może być także składnikiem różnych potraw – sprawdza się wspaniale w roli dodatku do owoców morza, zup, pikantnych i słodkich dań.

Choć awokado w roli masła może brzmieć dziwnie i nieco egzotycznie – warto spróbować. Z pewnością zamiana niezdrowych tłuszczów na znacznie łatwiej przyswajalny owoc znajdzie swoje odbicie w stanie naszego zdrowia. Należy tylko pamiętać, że jedno awokado nie sprawi cudu. Aby naprawdę obniżyć cholesterol trzeba zastosować zdrowy tryb życia i odpowiednią dietę. Wówczas rezultaty będą naprawdę widoczne!

M. Witczak