W greckiej medycynie używano jej już 2 tysiące lat temu i nazywano „radością dla serca”. Paracelsus nazwał ją „eliksirem życia” wierząc, że może ona całkowicie przywrócić człowiekowi siły. W XXI wieku to najpopularniejszy wśród naturalnych sposobów na uspokojenie.
Jest także składnikiem kosmetyków, stosowanym w:
- ziołowych mieszankach wykorzystywanych do tonizujących kąpieli,
- w kosmetykach do przetłuszczającej się cery i włosów.
Dodatek w kuchni
Najczęściej spożywana jest w formie herbatki – wyjątkowo dobre połączenie smaków to melisa z pomarańczą. Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak. Dobrze zastępuje trawę cytrynową.
*Uwielbiana przez pszczoły
Melisa to roślina bardzo miododajna, co zostało odzwierciedlone w nazwach (po grecku melitta to pszczoła, po łacinie mel to miód). Polskie nazwy ludowe rojownik i pszczelnik wywodzą się z tradycji nakazującej natrzeć wnętrze nowego ula świeżym zielem, co gwarantowało, że zagnieżdżały się w nim pszczoły zaraz po wyrojeniu.
Chwała melisie
Niewiele jest roślin, które doczekały się sławy w mitologii oraz historii godnej pozazdroszczenia:
- W mitologii greckiej imię Melisa nosiła jedna z nimf, która tak się naprzykrzała swoją miłością Zeusowi, że zniecierpliwiony zamienił ją w pszczołę. Gdy zmarła, z pszczelego ciała wyrosła roślina o urzekającym zapachu, wabiąca do siebie wszelkie owady.
- Inna wersja mitu opowiada, że Melisa nauczyła ludzi zbierać miód, a żeby był aromatyczny, przy ulach sadziła ziele o cytrynowej woni, nazywane melissophyllon – czyli miodowy liść.
- W X wieku wraz z Arabami przywędrowała do Hiszpanii. Używano jej jako dodatku do napojów, potraw oraz do praktyk magicznych. Produkowane z niej specyfiki miały usuwać troski, tęsknoty, rozweselać zmartwionych, tchórzom dodawać odwagi, a wrogów zmieniać w przyjaciół.
- W XVII wieku słynna stała się “karmelitańska dusza” – korzenna wódka z melisy, wytwarzana w tajemnicy przez paryskich karmelitów. Wierzono, że pomoże na wszystko – od złych uroków, migren, podagry, katarów, bólów brzucha do histerii, dusznicy, krzywicy, kołatania serca i przywracania młodości.
Zuzanna Górka