Bez względu na wiek można mieć reakcje alergiczne na żółtko jaja kurzego. Wiele z nich ujawnia się w zaskakujących momentach np. gdy nabywamy zwierzę albo przy wypiekach.
W przypadku osób z nietolerancją salicylanów (aspiryna, niektóre owoce, m.in. jagody i maliny) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD.
U innych osób, nawet nieuczulonych, może wywoływać pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję. Może zatem żółtko nie jest takie najgorsze dla alergików?
U osób z problemami nerek czasami odnotowuje się dodatkowe zaburzenie ich funkcjonowania po zjedzeniu żółtka.
MC