na-wielkanocnym-stole

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Tradycyjna Wielkanoc to przede wszystkim obfite śniadanie, które ma wynagrodzić trudy Wielkiego Postu. W zależności od regionu na stole mogą królować różne potrawy, jednak bez niektórych po prostu nie można się obejść.

Pisanki, kraszanki, drapanki

Jajko to symbol rodzącego się życia, początku cyklu. Na stole pojawiają się zdobione na przeróżne sposoby: malowane, drapane,woskowane, oklejane. Warto korzystać z naturalnych barwników, takich jak łupki z cebuli (brązowy), buraki (czerwony), kurkuma (żółty), szafran (żółty), czerwona kapusta (niebieski). Do wywaru warto dać łyżkę lub dwie octu spirytusowego, by zmiękczyć skorupki jajek.

W niektórych regionach zdobi się jedynie wydmuszki, obdarowując krewnych i znajomych własnymi wyrobami. Takie jajko możemy ozdobnie podziurkować, okleić, a nawet wydrapać na nim wzór. Oczywiście wymaga to nie lada ostrożności i precyzji.

Polecamy w tym roku spróbować jajek marmurkowych – po ugotowaniu na twardo delikatnie otłukujemy skorupkę, by popękała. Takie jajko zanurzamy w naturalnym barwniku na 5 minut. Po obraniu będzie miało interesującą, barwną mozaikę.

Joanna Pastuszka-Roczek