na-wielkanocnym-stole

Wielkanoc to tradycyjnie czas świętowania obfitości i radości. Nie bez powodu odbywa się wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia. Czego nie może braknąć na naszym wielkanocnym stole?

Pascha

Paschą nazywamy kremowy deser z białego sera, cukru, żółtek i śmietany. Należy ją przygotowywać dzień wcześniej, by przez noc odsączyć nadmiar wody z masy serowej. Utarty ze składnikami wielokrotnie mielony twaróg wykłada się na czystą gazę na durszlak i przykrywa ciężkim talerzem.

Jest to bardzo słodki deser, który przywędrował do nas z Rosji. Paschą można posmarować świąteczną babę, upieczoną z minimalną ilością cukru.

Mięso, szynka i wędliny

Na stole nie może zabraknąć gotowanej lub pieczonej szynki, parzonej kiełbasy i pieczonego mięsa. Większość mięsnych potraw przygotowuje się w Wielką Sobotę i podaje następnego dnia w postaci zimnej płyty. Wielkanoc to tradycyjnie jeden dzień w roku, kiedy spożywamy także mięso nietypowe – pieczeń z królika lub kaczki.

Dawniej gospodynie w Niedzielę Palmową zaczynały przygotowywanie pasztetów z zająca, gęsi czy dziczyzny. Taki pasztet tydzień później był prawdziwym rarytasem na świątecznym stole.

Joanna Pastuszka-Roczek