Calluna vulgaris, czyli wrzos pospolity, to jedna z najpopularniejszych roślin ozdabiających polskie ziemie. Jako jeden z nielicznych kwitnie od czerwca do sierpnia, w zależności od gatunku. Jego małe, dzwoneczkowe kwiaty, dzięki swoje trwałości, ozdabiają domy przez długie tygodnie.
Wrzos znajduje zastosowanie również w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelita. Dzięki znajdującym się w nim garbnikach, powodującym wytwarzanie kwasu solnego, wzmaga łaknienie, poprawia działanie układu pokarmowego czy wstrzymuje biegunkę.
Miodowy wrzos
Słodkim zastosowaniem wrzosu jest wytwarzany z niego “miód”. Rozciągające się w południowo-wschodniej Polsce wrzosowiska, dostarczają miodu o bursztynowej barwie, delikatnie słodkim smaku i gęstej, żelowej konsystencji. Stosuje się go w leczeniu zapaleń dróg moczowych, prostaty czy dróg oddechowych.
Za Źródłem: Moda na Zdrowie
Anna 14-stek