Za chwilę rozpoczniemy długi weekend i wyciągniemy grille. Majówka to doskonała okazja do zainaugurowania sezonu plenerowego. Pomogą nam w tym najlepsze potrawy z grilla.
Czas majówki czyli rozpalamy grilla
Choć synoptycy nie zapowiadają upałów na majowy weekend, temperatura z pewnością nie przeszkodzi w rozpoczęciu sezonu grillowego. Wystarczy tylko znaleźć odpowiednie miejsce, na zorganizowanie grilla. Przydomowy ogród, działka czy specjalne miejsce na grilla, wyznaczone w przestrzeni miejskiej spełnią rolę naszego pleneru. Wtedy wystarczy wyciągnąć grilla i rozpocząć relaks na świeżym powietrzu. Ale grill nie może obejść się bez pysznych dań. Bez problemu przygotujemy potrawy z grilla, które zachwycą podniebienia naszych bliskich i gości.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Kurczaka oraz warzywa kroimy w grubą kostkę. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i nacieramy składniki szaszłyków marynatą. Poszczególne kawałki nadziewamy naprzemiennie na drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grilujemy po 10 minut z każdej strony. Najlepiej smakują szaszłyki podane ze świeżym pieczywem i sosem tzatziki.
Kiełbaski w boczku
Składniki:
- białe kiełbaski
- 50 g żółtego sera
- 100 g cienkiego boczku w plastrach
- ketchup
- wykałaczki
Przygotowanie:
Białe kiełbaski nadcinamy wzdłuż z jednej strony. Ser kroimy na paski i wkładamy w rozcięcia kiełbasek. Następnie owijamy je plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Kiełbaski pieczemy na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Podajemy z ketchupem.
Burgery z łososia
Składniki:
- 400 g łososia
- pęczek koperku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- bułki na burgery
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Kroimy filet na kawałki, które grillujemy na rozgrzanym grillu. Bułki na burgery przekrawamy na pół i podpiekamy lekko na grillu. Do bułek nakładamy łososia i polewamy sosem czosnkowym.
Katarzyna Antos