najlepsze potrawy z grilla

Za chwilę rozpoczniemy długi weekend i wyciągniemy grille. Majówka to doskonała okazja do zainaugurowania sezonu plenerowego. Pomogą nam w tym najlepsze potrawy z grilla.

Czas majówki czyli rozpalamy grilla

Choć synoptycy nie zapowiadają upałów na majowy weekend, temperatura z pewnością nie przeszkodzi w rozpoczęciu sezonu grillowego. Wystarczy tylko znaleźć odpowiednie miejsce, na zorganizowanie grilla. Przydomowy ogród, działka czy specjalne miejsce na grilla, wyznaczone w przestrzeni miejskiej spełnią rolę naszego pleneru. Wtedy wystarczy wyciągnąć grilla i rozpocząć relaks na świeżym powietrzu. Ale grill nie może obejść się bez pysznych dań. Bez problemu przygotujemy potrawy z grilla, które zachwycą podniebienia naszych bliskich i gości.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Kurczaka oraz warzywa kroimy w grubą kostkę. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy oliwę i nacieramy składniki szaszłyków marynatą. Poszczególne kawałki nadziewamy naprzemiennie na drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grilujemy po 10 minut z każdej strony. Najlepiej smakują szaszłyki podane ze świeżym pieczywem i sosem tzatziki.

Kiełbaski w boczku

Składniki:

  • białe kiełbaski
  • 50 g żółtego sera
  • 100 g cienkiego boczku w plastrach
  • ketchup
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Białe kiełbaski nadcinamy wzdłuż z jednej strony. Ser kroimy na paski i wkładamy w rozcięcia kiełbasek. Następnie owijamy je plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Kiełbaski pieczemy na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Podajemy z ketchupem.

Burgery z łososia

Składniki:

  • 400 g łososia
  • pęczek koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • bułki na burgery

Przygotowanie:

burgery z łososiaŁososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Kroimy filet na kawałki, które grillujemy na rozgrzanym grillu. Bułki na burgery przekrawamy na pół i podpiekamy lekko na grillu. Do bułek nakładamy łososia i polewamy sosem czosnkowym.

Katarzyna Antos