najzdrowszy-olej

Ukrywa się pod pseudonimami czarne złoto lub olej północy. Tłoczony jest z rzepaku i niestety wciąż pokutuje za grzechy przeszłości. Dawniej bowiem uprawiany rzepak zawierał niekorzystny dla zdrowia kwas erukowy. Od 20 lat w Polsce uprawia się wyłącznie bezpieczne odmiany bezerukowe!

Nowy olej rzepakowy

Obecnie otrzymuje się go z nasion rzepaku podwójnie ulepszonego, które nie zawierają kwasu erukowego i mają dziesięciokrotnie mniej szkodliwych substancji (glukozynolanów) w porównaniu z erukowym poprzednikiem. Najnowsza odmiana rzepaku nie jest genetycznie modyfikowana, a lista jej zalet jest wyjątkowo długa:

  • zawiera aż 60 % kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL), tylko oliwa zawiera więcej kwasu oleinowego (75%)
  • ma około 30 % wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, a także poprawiają pamięć i koncentrację i zapobiegają depresji
  • posiada właściwe proporcje (2:1) kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) i linolowego (omega-9), które są potrzebne dla dobrej pracy serca i nerek, a także dla kondycji naszej skóry
  • ma najmniej złych tłuszczy (zaledwie 7%), które podnoszą stężenie złego cholesterolu (LDL)

*jest bogatym źródłem antyoksydantów – polifenoli i witaminy E, dzięki którym zapobiega uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Dodatkowo witamina E chroni go przed utlenianiem, dzięki czemu olej rzepakowy jest trwały w przechowywaniu

  • posiada witaminę K pomocną w krzepnięciu krwi i prowitaminę A dbającą o nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie

Jak wykorzystać olej rzepakowy?

Olej północy może być stosowany w twojej kuchni na wiele sposobów. Na zimno: w sałatkach, sosach czy lekkim majonezie. Polecamy go również jako składnik słodkich i wytrawnych wypieków: w babce ucieranej czy cieście do pizzy. Nadaje się również do krótkiego smażenia. Potrawy smażone na oleju rzepakowym chłoną o około 10% mniej tłuszczu, w porównaniu z innymi olejami.

Anna J