nalewka-imbirowa-na-przeziebienie

Przemarzłaś? Masz dreszcze i kreci Cię w nosie? Chcesz szybko wrócić do formy a nie masz ochoty na faszerowanie się garścią tabletek? Spróbuj nalewki imbirowej.

Krok po kroku

Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania. Następnie zalej wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce.

A po dwóch miesiącach…

Po upływie tego czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia.

Moja nalewka świetnie smakuje również jako dodatek do lodów i składnik marynat. Doskonała jest również jako dodatek do herbaty – wystarczy 1 kieliszek do kubka czarnej, gorącej herbaty. Spróbuj sama!

Mira Starobrzańska