Czym różni się weganizm od wegetarianizmu? Dlaczego dzieli się te pojęcia? Kim są weganie i na czym opierają swoje poglądy żywieniowe? A może nie tylko o jedzenie tutaj chodzi?
Najprościej mówiąc, weganizm jest bardziej ścisłą formą wegetarianizmu. Polega na odrzuceniu nie tylko mięsa, ale wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie starają się wykluczyć wszystkie artykuły z życia codziennego, które mogły być wynikiem eksploatacji i okrucieństwa względem zwierząt.
Filozofia wegan wywodzi się z pochodzącej z Indii nauki AHIMSA, która postuluje zaniechanie przemocy, szacunek dla każdej formy życia oraz wiary w wyższą sprawiedliwość. Postawa współczesnych wegan ma na celu szerzenie i promowanie produktów pochodzenia niezwierzęcego. Dotyczy to żywności, jak np. mięsa i jego przetworów, ryb, produktów mlecznych, jajek, odzieży ze skóry, futra, wełny i jedwabiu, wyrobów opartych na żelatynie – np. niektórych błon fotograficznych czy klejów oraz innych artykułów zawierających tzw. odpady z rzeźni, jak wiele mydeł czy szamponów. Weganie unikają również produktów, które były na zwierzętach testowane.
Co jedzą weganie?
Odpowiednia ułożona dieta wegańska połączona z suplementacją witaminy B12 jest zdrowa i w żadnym razie nie działa na szkodę organizmu, zapewniając mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Podstawę pełnowartościowej diety wegańskiej stanowią produkty jak najmniej przetworzone:
- kasze (jęczmienne, ryż, kukurydza, pszenica, owies)
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja)
- orzechy i ziarna (wszystkie typy orzechów, masło orzechowe, dynia, słonecznik, ziarna sezamowe)
- warzywa i owoce w każdej postaci
- oleje tłoczone na zimno
- produkty z soi oraz tofu
A. Złotkowska