Choć wymagają dużego nakładu pracy, dają wspaniałe i zdrowe plony. Ekologiczne gospodarstwa są u nas coraz bardziej popularne! Czy wiesz jak rozpoznać żywność z ekologicznych upraw?
Ekologicznie znaczy naturalnie
Można w dużym uproszczeniu powiedzieć, że ekologiczne uprawy to powrót do rolnictwa naturalnego, którym zajmowali się nasi przodkowie. Nie ma tu miejsca na sztuczne nawozy, biologiczną ingerencję w nasiona a nawet nadmierne wykorzystanie ciężkiego sprzętu. Wszystko odbywa się w zgodzie z naturą, z wykorzystaniem sił przyrody i z pomocą człowieka.
Ekologiczne uprawy kontra konwencjonalne rolnictwo
Dzisiejsze uprawy rolne coraz bardziej przypominają wielkie chemiczne laboratorium. Począwszy od modyfikowanych nasion, poprzez sztuczne środki ochrony roślin przed szkodnikami i chwastami, a skończywszy na wielkich maszynach używanych do wszystkich prac polowych. Z jednej strony zyskaliśmy wspaniałe produkty – większe ilości plonów, dorodniejsze zbiory, nowe gatunki odporne na choroby. Z drugiej strony wszystko odbywa się kosztem przyrody oraz samego człowieka. Okazuje się, że na stosowaniu konwencjonalnego rolnictwa cierpi nie tylko natura (rzeki ulegają skażeniu, gleby stają się mniej płodne), ale również zdrowie ludzi. Alternatywą okazują się uprawy ekologiczne, czyli po prostu tradycyjne i naturalne rolnictwo.
M. Witczak