Ocet jabłkowy to powstający na bazie fermentacji owoców ocet o bursztynowym zapachu i charakterystycznym, jabłkowym zapachu. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań, ale też także wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z wypryskami skórnymi.
Skład octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w minerały i witaminy. Znajduje się w nim m.in. potas, sód, magnez, chlor, żelazo, fluor, miedź, fosfor, witamina A, witaminy z grupy B, C, E i P, beta-karoten, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Dzięki odpowiedniej ilości poszczególnych związków ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i układu wydalniczego, a także wzmacnia naczynia krwionośne i odporność organizmu, co jest szczególnie ważne dla kobiet podczas klimakterium, które zmagają się z uderzeniami gorąca.
Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, a więc oczyszcza ludzki organizm ze zbędnych, szkodliwych związków, które odkładają się w komórkach. Z kolei mikroelementy zawarte w jabłkowym occie wpływają pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu – wyrównują ją, dzięki czemu organizm lepiej funkcjonuje.
Najważniejszymi składnikami octu jabłkowego są:
- pektyny czyli mieszaniny cukrów, które przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie, poprawiają stan układu krwionośnego, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu,
- witamina E czyli naturalny utleniacz zwany witaminą młodości, odpowiedzialna za ochronę przed wolnymi rodnikami, ochronę wzroku i lepszą pracę mięśni szkieletowych oraz pracę układu krwionośnego,
- potas, który jest wpływa na poprawę pamięci oraz zwiększa odporność organizmu i siły witalne.
Sabina Sosnowska