Lato dobiega końca. Nieuchronnie zbliża się jesień, a wraz z nią wilgoć i chłód. Dni będą coraz krótsze, a nasz organizm znów będzie musiał radzić sobie z pojawiającymi się przeziębieniami. Przedstawiamy Wam kilka sposobów na to, jak uniknąć jesiennego chorowania.
W jesienno-zimowym sezonie chorobowym musimy szczególnie pamiętać o podstawowych zasadach higieny, z czego najważniejsze jest mycie rąk. To właśnie przez nasze dłonie przenosi się najwięcej zarazków. W ciągu ostatnich 2 lat wszyscy przypomnieli sobie jak ważne jest używanie mydła po każdym powrocie do domu, wizycie w sklepie czy przychodni. Nie zawsze od razu mamy dostęp do łazienki, ale w razie potrzeby może nas uratować żel antybakteryjny do rąk. Warto jest mieć go zawsze przy sobie i wybrać taki produkt, który zawiera dodatki niwelujące wysuszanie przez alkohol będący głównym składnikiem żelów antybakteryjnych. Mydeł i żeli warto poszukać w firmie Golddrop – producenci chemii gospodarczej.
Unikanie tłumów
Żeby doszło do zarażenia się jakąś chorobą, musi wystąpić kilka czynników jednocześnie. Najważniejsze z nich to moment obniżonej odporności organizmu oraz zetknięcie się z zarazkiem. Jeśli w okresie jesienno-zimowym mamy tendencję do przeziębień, warto rozważyć unikanie zgromadzeń i tłumów. W towarzystwie dużej liczby innych ludzi bardzo łatwo jest spotkać się z zarazkami. W miarę możliwości warto np. wybierać się na zakupy w godzinach, gdy w sklepach jest najmniej osób, ograniczyć wyjścia na koncerty i wieczorne spotkania w barach, pubach i kawiarniach. Ewentualnie dla zwiększenia bezpieczeństwa można założyć jednorazową maseczkę – obowiązek noszenia maseczek obowiązuje obecnie we wszystkich placówkach medycznych.
Zdrowe odżywianie
„Jesteś tym, co jesz” – to powiedzenie jest bardzo słuszne. Nasza dieta powinna być podstawą w budowaniu odporności organizmu na wszelkie choroby. Jesienią wciąż mamy dostęp do wielu sezonowych warzyw i owoców bogatych w witaminy i antyoksydanty. Można z nich przyrządzić wiele smacznych potraw, które wzmocnią nasze ciało w walce z zarazkami. Są to na przykład: dynia, kapusta, kalafior, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, cebula, rzepa, czy rzodkiew, a z owoców jabłka, gruszki, śliwki i winogrona. Powinny one być podstawą naszego odżywania.
Ruch na świeżym powietrzu
Jesień zazwyczaj nie zachęca do wychodzenia z domu, ale powinniśmy się przełamać. Codzienny ruch na świeżym powietrzu jest bardzo ważny nie tylko dla dzieci. Aktywność fizyczna powoduje redukcję stresu i spadek poziomu kortyzolu we krwi, który w nadmiarze powoduje obniżenie odporności. Dodatkowo pobudzany jest układ trawienny, a lepsze trawienie to lepsze wchłanianie niezbędnych składników z jelit. Jeśli mamy szansę spacerować po lesie czy parku, w trakcie takiej aktywności nasze płuca oczyszczają się z miejskich zanieczyszczeń. Żeby nie wychłodzić nadmiernie organizmu powinniśmy zawsze ubierać się na cebulkę. W odpowiednim stroju żadna pogoda nie będzie nam straszna.