Fakt, że wraz z wiekiem tylko nam ubywa pierwiastków, nikogo nie dziwi, na tym w końcu polega proces starzenia. Menopauza jest jednym z takich progów, punktem zwrotnym podobnym do dojrzewania, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. W związku ze zmianami w organizmie i układzie hormonalnym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie podczas przekwitania.
Wśród produktów o dużej zawartości miedzi wymienić można owoce morza, chleb gruboziarnisty, warzywa strączkowe oraz owoce cytrusowe.
Ważny jest też ruch! Codzienny spacer czy przejażdżka rowerem pobudzają nasz organizm, nie pozwalają mu popaść w stagnację, co zwiększa też przyswajalność pierwiastków z pożywienia.
W przypadku wysokiej niezdolności do wchłaniania pierwiastka z pożywienia (np. po przebytej chorobie), lekarz może zalecić nam również suplementację miedzi. W tym jednak przypadku cały czas powinniśmy być pod lekarską kontrolą, bowiem nadmiar miedzi w organizmie również może skutkować nieprzyjemnymi dla nas konsekwencjami.
A. Złotkowska