Pixabay

Miód od dziesiątek lat zajmuje miejsce w czołówce naszych rodzimych superfoods. Ten słodki naturalny produkt jest stanie podnieść odporność organizmu, zniwelować objawy przeziębienia i grypy a nawet wyleczyć z wielu poważnych chorób. Sprawdź, jakie są właściwości prawdziwego miodu i dlaczego zawsze warto mieć przynajmniej jeden słoik pod ręką!

Odżywcze właściwości miodu znane są od setek lat. Ludzie pokochali ten słodki produkt nie tylko za jego skuteczność w walce z wieloma dolegliwościami, ale także za doskonały smak, który może urozmaicić wiele potraw. Okres jesienno-zimowy jest doskonałym czasem na zaopatrzenie się w słoik pysznego miodu, takiego jak ten, który jest dostępny na: https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-z-mleczkiem-pszczelim-250g/ już jedna łyżeczka dziennie jest w stanie zdziałać cuda i sprawić, że układ odpornościowy zacznie pracować o wiele lepiej! Sprawdź, jakie zmiany zajdą w Twoim organizmie jeśli zaczniesz regularnie korzystać z właściwości słodkiego miodu!

Lecznicze właściwości miodu

Miód taki jak ten: https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-z-pylkiem-kwiatowym-250g/ wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu jest nieocenionym sprzymierzeńcem organizmu podczas przeziębienia i grypy. Co więcej, miód sprawia, że układ odpornościowy pracuje dużo lepiej, przez co ryzyko zachorowania jest znacznie mniejsze. Z prozdrowotnych właściwości miodu korzystano już w Starożytności, traktując ten słodki produkt jako lekarstwo dla ciała i ducha. Oprócz tego miód:

  • przyspiesza proces gojenia się ran,
  • wzmacnia wydolność mięśnia sercowego,
  • leczy wrzody żołądka,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • działa przeciwbiegunkowo,
  • zatrzymuje procesy miażdżycowe,
  • leczy dolegliwości wątroby i dróg żółciowych.

Ciekawą cechą miodu jest to, że jest to jedyny produkt, który nigdy się nie psuje. Podczas prac archeologicznych okazało się, że miód, który przez tysiące lat spoczywał w grobowcach egipskich faraonów, wciąż nadaje się do spożycia.

Miód w kuchni i kosmetyce

Miód znajduje zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale także w kuchni oraz kosmetyce. Dawniej mawiano, że zjedzenie łyżeczki miodu jest w stanie ukoić zszargane nerwy i postawić na nogi każdą zestresowaną osobę. Dziś wiadomo też, że miód jest także doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się idealnie jako składnik marynaty do różnego rodzaju mięs i ryb, lub jako dressing z dodatkiem musztardy.

Naturalny miód jest częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry. Zawarte w miodzie węglowodory, kwas glukonowy i jabłkowy oraz witamina A wykazują działanie nawilżające, dlatego miodowe kosmetyki poleca są każdemu, kto zmaga się z przesuszoną skórą, liszajem czy egzemą. Oprócz tego, z uwagi na bakteriobójcze właściwości miodu, może on być stosowany przez osoby ze skórą trądzikową oraz przez tych, którzy szukają skutecznego sposobu na pozbycie się przebarwień i blizn. Miód jest doskonałym składnikiem kosmetyków zarówno tych drogeryjnych, jak i tradycyjnych preparatów przygotowywanych w domowym zaciszu.