Zastanów się kiedy ostatnio jadłaś paprykę? Jeżeli nie jest ona częstym gościem na Twoim talerzu, czas to zmienić. Papryka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Skarbnica zdrowia
Popularna i lubiana na całym świecie papryka to źródło witamin i składników mineralnych.
Regularnie spożywana:
- wzmacnia odporność
- poprawia koloryt skóry
- wzmacnia naczynia krwionośne
- korzystnie wpływa na wzrok
- działa również przeciwzapalnie
- posiada właściwości antynowotworowe
Wszystko dzięki związkom zawartym w papryce takim jak: beta karoten, rutyna, kwas foliowy, likopen, luteina, zeaksantyna czy kapsaicyna. Związki te zawarte są w różnych proporcja w zależności od koloru, a zatem i dojrzałości papryki.
Papryka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi także źródło witamin z grupy oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, jod czy miedź, dlatego warto by stała się częścią diety każdego z Nas.
Który kolor wybrać?
- Czerwona papryka
Jest szczególnie bogata w beta–karoten czyli prowitamina A wpływa na koloryt skóry, i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Szczególnie bogata w beta karoten jest czerwona papryka.
- Zielona papryka
to źródło kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży, ze względu na zapobieganie wrodzonym wadom cewy nerwowej.
- Papryka żółta
dostarcza luteiny i zeaksantyny czyli związków ochraniających narząd wzroku przed zmianami degeneracyjnymi, związanymi z procesami starzenia.
- Papryczki o charakterystycznym ostrym smaku
zawierają kapsaicynę, związek przeciwdziałający rozwojowi nowotworów.
Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystać jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, zdrową przegryzkę czy danie obiadowe. W zależności od upodobań można delektować się jej łagodnym lub niezwykle ostrym smakiem – jedno jest pewne powinna być obecna w Naszej diecie.
inż. Marzena Grobelna