Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w minerały i witaminy:potas, sód, magnez, chlor, żelazo, fluor, miedź, fosfor, witamina A, witaminy z grupy B, C, E i P, beta-karoten, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Ale to nie koniec zalet octu: jest niezastąpiony, gdy chcemy zrzucić parę kilogramów.
Pierwsze efekty zauważalne są po kilku tygodniach, jednak należy zrobić co 10 dni 7-dniową przerwę po to, aby żołądek odpoczął. Oczywiście, jak i w przypadku każdej diety, także i tej należy najpierw skonsultować to ze swoim lekarzem rodzinnym bądź dietetykiem.
Zdrowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na przyswajanie cukrów przez osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2, a także podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL. Spożywanie octu jabłkowego ma wiele zalet: przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, reguluje i wspomaga pracę jelit, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i – co ważne – zapobiega wtórnemu odkładaniu się tej tkanki, dzięki czemu jest idealnym pomocnikiem w naszej diecie.
Przepis na ocet jabłkowy
Jabłka (ze skórką) należy pokroić na cząstki bez gniazd nasiennych. Wrzucamy je do dużego słoja, zalewamy przegotowaną wodą z cukrem (1 litr wody + 1 łyżka cukru). Jabłka muszą być przykryte płynem. Przykrywamy słój kilkukrotnie złożoną jałową gazą, zabezpieczamy gumką-recepturką, odstawiamy w ciepłe, niezbyt jasne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia.
Sabina Sosnowska