Bycie wegetarianinem nie jest taką prostą sprawą. Wszystkich wegetarian cechuje to samo – współczucie wobec zwierząt, gdzie ich dobro jest najwyższa wartością.
Wegetarianie, najprościej mówiąc, dzielą się na tych restrykcyjnych i tych mniej restrykcyjnych. Oczywiście wszyscy oni zdobywają się na wiele wyrzeczeń, chcąc zachować czyste sumienie, jednak ze względu na dopuszczalne w ich diecie produkty, wegetarian możemy podzielić na:
Laktoowowegetarianie
To najbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu. Polega na rezygnacji z potraw mięsnych, w tym także ryb. Wyrażenie ‘lakto’ oznacza, z łacińskiego mleko, dlatego laktowegetarianie mogą spożywać produkty nabiałowe pochodzące z przetwórstwa mleka. Do jadłospisu dopuszczalne są również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja czy miód. Natomiast owowegetarianie (z łacińskiego ‘owo’ znaczy jajko), dopuszczają z produktów zwierzęcych tylko spożywanie jajek.
Weganie
Weganizm polega na eliminacji wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, nabiał, jaja czy miód oraz produktów zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego chociażby takich jak żelatyna. Ta odmiana wegetarianizmu jest bardzo restrykcyjna, weganie z pewnością nie mają łatwego zadania gdy idą na zakupy do sklepu czy przygotowują posiłki. Wymaga ona dużego planowania i dyscypliny, w środowisku opanowanym przez fast-foody czy budki z kebabami.
Borys