Zastanawiałaś się kiedyś czy istnieją produkty, które można jeść do syta i nie martwić się o konsekwencje? Odpowiedź na to pytanie jest nam już znana i brzmi TAK! To dieta Montignaca, oparta na indeksie glikemicznym (link do tematu o IG), przy której ważniejsze od tego ile jemy jest to co i kiedy jemy.
Korzyści wynikające z odżywiania Metodą Montignaca są następujące:
- utrata masy ciała, dojście do optymalnej masy ciała,
- utrzymanie optymalnej masy ciała,
- regulacja funkcjonowania trzustki,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu, wzrost dobrego,
- poprawa stanu układu sercowo – naczyniowego, dzięki wyborze odpowiednich tłuszczy,
- lepsze samopoczucie,
- likwidacja uczucia zmęczenia i senności spowodowanego wysokim stężeniem cukru we krwi,
- krótszy i bardziej regenerujący sen.
Przepisy oparte na metodzie są nie tylko zdrowe, ale również i smaczne, dzięki temu dieta nie jest uciążliwa, a czerpiąc satysfakcję ze zdrowego jedzenia poprawimy zarówno kondycję fizyczna jak i psychiczną naszego organizmu. W następnych artykułach postaramy się przybliżyć zasady metody Montignaca.
Borys