Dlaczego warto jeść owoce i warzywa
Pixabay

Lato zachwyca nie tylko długimi dniami, które obfitują w ciepłe promienie słońca, ale też bogactwem świeżych owoców i warzyw. To doskonała okazja, aby sięgnąć po produkty sezonowe, które pochodzą od regionalnych dostawców. Takie artykuły charakteryzują się najwyższą zawartością witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Spis treści:

  1. Naturalny sposób na wzmocnienie odporności – świeże owoce i warzywa
  2. Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
  3. Jak krojenie warzyw i owoców wpływa na zawartość substancji odżywczych?
  4. Gotowanie warzyw a straty witamin z grupy B i C
  5. Dlaczego smażenie warzyw jest niezdrowe?
  6. Kiedy obróbka termiczna zwiększa biodostępność składników odżywczych?
  7. Dlaczego warto sięgać po smoothie?

Naturalny sposób na wzmocnienie odporności – świeże owoce i warzywa

Czy wiesz, że lato to nie tylko doskonała pora roku dla wegetarian? Osoby, które nie jedzą mięsa, mają obecnie raj na ziemi, bo mogą spożywać świeże owoce i warzywa. Niemniej po nie powinien sięgnąć każdy z nas, w tym klasyczny mięsożerca. Stanowią one źródło cennych witamin i minerałów, przez co stanowią naturalny sposób na wzmocnienie odporności i przygotowanie się na zimę.

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Owoce i warzywa stanowią bogate źródło cennych substancji. Dostarczają nam witamin, minerałów, enzymów trawiennych i antyoksydantów. Te ostatnie zwalczają wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, które mogą uszkadzać nasze komórki, przyspieszając proces starzenia się i zwiększając ryzyko zachorowania na raka.

Jak krojenie warzyw i owoców wpływa na zawartość substancji odżywczych?

Krojenie i siekanie owoców i warzyw przyczynia się do niewielkiej straty witamin, minerałów i antyoksydantów. W związku z tym, iż jest ona mała, to warto szybko je skonsumować. Im dłużej przechowujemy pokrojone owoce i warzywa, w tym sałatki, tym więcej substancji odżywczych one tracą.

Gotowanie warzyw a straty witamin z grupy B i C

Gotowanie warzyw uchodzi za najlepszą formę obróbki termicznej. Niewątpliwie jest ono zdrowsze od smażenia, niemniej posiada także wady. Podczas gotowania rozkładowi ulegają witaminy rozpuszczalne w wodzie, w tym z grupy B oraz witamina C. Ponadto dużą termolabilność, czyli tendencję do rozkładu pod wpływem wysokiej temperatury, wykazują polifenole, czyli naturalne antyoksydanty. Neutralizują one wolne rodniki, przez co spowalniając proces starzenia się i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Dlaczego smażenie warzyw jest niezdrowe?

Smażenie warzyw jest wyjątkowo niezdrowe. Podczas tej formy obróbki kulinarnej obserwujemy rozkład witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K.  Ponadto powstają rakotwórcze tłuszcze trans. Te ostatnie zwiększają także ryzyko miażdżycy i zawału serca. Odradzamy smażenie warzyw, lepiej je ugotować na parze lub zjeść w stanie surowym.

Kiedy obróbka termiczna zwiększa biodostępność składników odżywczych?

Czasem obróbka termiczna wpływa korzystnie na biodostępność niektórych związków chemicznych. Np. marchew zawiera beta-karoten, czyli pochodną witaminy A. Ta jest najlepiej przyswajalna, gdy ugotujemy warzywo. Z kolei rozdrobnione i ugotowane pomidory zawierają najwięcej łatwo przyswajalnego likopenu. Ten związek chemiczny przeciwdziała rakowi macicy i prostaty. Ponadto w znacznym stopniu ogranicza ryzyko zawału serca.

Dlaczego warto sięgać po smoothie?

Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść owoce i warzywa, przyjrzyjmy się temu, co daje nam smoothie. To stanowi bogate źródło substancji odżywczych. Wskutek rozdrobnienia mechanicznego  doszło tylko do niewielkich strat składników. Są one natomiast dużo lepiej przyswajalne. Organizm dzięki rozdrobnieniu nie musi ponosić tak dużych kosztów energetycznych na trawienie owoców i warzyw wykorzystanych do smoothie.