Można by powiedzieć, że witamina C to prawdziwa perełka wśród witamin. Doceń jej walory i spożywaj jak najwięcej w naturalnej postaci, gdyż gwarantuje Ci zdrowie oraz piękny, młody wygląd.
W pierwszej części artykułu, przedstawione została witamina C, teraz czas na to, aby poznać jej rolę i nieocenione w skutkach właściwości.
Rola witaminy C
Jako antyoksydant rozpuszczalny w płynach ustrojowych chroni ona wnętrze komórek i ich otoczenie przed atakiem wolnych rodników (czytaj w artykule Antyoksydanty kontra wolne rodniki). Jest niezbędna do przebiegu wielu reakcji związanych z przemianą materii w komórkach nerwowych, z biosyntezą kolagenu, kości, chrząstek, przyswajaniem żelaza.
*Optymalna podaż witaminy C zapewnia:
- prawidłową aktywność układu odpornościowego (dlatego jest tak niezbędna przy walce z przeziębieniem i grypą),
- aktywizuje wiele enzymów,
- reaktywuje witaminę E,
- przyśpiesza gojenie się ran,
- bierze udział w metabolizmie tłuszczy,
- kontroluje strukturę i ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych,
- działa profilaktycznie w chorobie niedokrwienia serca,
- osłabia odczyny alergiczne.
Witamina C a profilaktyka rakowa
Ważne jest również działanie profilaktyczne kwasu askorbinowego w chorobach nowotworowych. Skutecznie zapobiega on w tworzeniu się rakotwórczych nitrozoamin, poprawia metabolizm, tworzy zagęszczenie tkanki łącznej wokół komórek nowotworowych, zapobiegając przed rozprzestrzenieniem. Ostatnie badanie potwierdzają, że witamina C obniża ryzyko występowania nowotworów złośliwych jamy ustnej, przełyku, płuc, żołądka, jelita grubego, szyjki macicy i piersi.
Dla kogo witamina C?
Dla wszystkich! Jednak część z nas ma zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę.
- kobiety w ciąży i matki karmiące,
- palacze (1 papieros „zużywa” 25-100 mg witaminy C),
- osoby żyjące w skażonym środowisku (tlenek węgla, metale ciężkie),
- przy urazach tkanek,
- przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych
Według badań dr Enstroma i dr Paulinga (laureat nagrody Nobla w dziedzinie biochemii) współczesny człowiek żyjący w kraju uprzemysłowionym potrzebuje 1500-4000 mg witaminy C dziennie. Jak widać w tym przypadku suplementacja jest konieczna. Aby dostarczyć około 1000 mg/dzień, człowiek musiałby zjeść 22 świeże pomarańcze.
W tej sytuacji wskazana jest suplementacja. Najlepsze suplementy witaminy C to naturalne preparaty pochodzenia roślinnego. Kwas askorbinowy nie daje efektów ubocznych, nie można go przedawkować. Skutecznie utrzymuje nasze komórki w stanie zdrowia i młodości.
Drogie Panie, zapraszamy do lektury pierwszej części artykułu – Wszystko o witaminie C, cz. I.
Zuzanna Górka