W zwalczaniu osteoporozy nacisk należy położyć przede wszystkim na zapobieganie chorobie, ale jeśli już zdarzy się nam zachorować, odpowiednio dobrana dieta może pomóc złagodzić objawy. Jak połączyć ją z zaleceniami diety bezglutenowej?
Dieta stosowana w osteoporozie ma za zadanie dostarczyć zwiększonej ilości bezglutenowych składników o korzystnym wpływie na mineralizację kości oraz zmniejszyć przyjmowanie składników szkodliwych.
Należy zatem zwiększyć spożycie wapnia, magnezu i witaminy D. Aby to zrobić, warto stosować w diecie jak najwięcej następujących produktów:
- źródła wapnia: mleko produkty mleczne; warzywa kapustne; kapusta, brukselka, brokuły; jarmuż, rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola; drobnokościste ryby morskie, jedzone ze szkieletem (np. szprotki); orzechy, migdały, nasiona słonecznika, ziarna sezamu; amarantus
- źródła magnezu: kasza gryczana i jaglana; orzechy, migdały; nasiona roślin strączkowych; mięso; ciemnozielone warzywa
- źródła witaminy D: tłuste ryby; masło; margaryna; sery żółte; żółtka jaj
MojeAlergie.pl