Zastanawiasz się jak jeść,aby cieszyć się zdrowiem, świetnym wyglądem i samopoczuciem? We wszystkim musimy próbować znaleźć balans czyli równowagę. Prawidłowe żywienie polega na dostarczeniu naszemu ciału wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tj. białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach.
Wszystkiego po trochę
Nasza dieta powinna być przemyślana i skomponowana w taki sposób, by zaopatrzyć organizm w odpowiednią ilość wyżej wymienionych elementów oraz zadbać o ich prawidłowy stosunek. Należy również pamiętać o zasadach prawidłowego odżywiania.
Kierując się najczęściej ogólnymi ilościami zapotrzebowania kalorycznego podanymi w kobiecych czasopismach, zapominamy wziąć pod uwagę:
- naszego wieku,
- rodzaju wykonywanej pracy
- częstotliwości i intensywności aktywności fizycznej.
Powyższe warunki maja wpływ na ilość pokarmu, którą powinniśmy spożywać.
Jeżeli w wieku około menopauzalnym zauważysz, że szybciej zaczynasz tyć i trudniej zgubić Ci niechciane kilogramy, pierwszym krokiem powinno być zmniejszenie kaloryczności codziennych posiłków. Bardzo istotną zasadą sprzyjającą utrzymaniu właściwej wagi jest również uwzględnienie liczby posiłków w ciągu dnia oraz ich rozłożenie.
Ty jesz – organizm trawi
Spróbujmy teraz w przystępny sposób wyjaśnić, co nasz organizm robi ze skonsumowanym posiłkiem. Otóż po jego strawieniu przez układ pokarmowy, tłuszcze i węglowodany zostają zamienione w glukozę, która dostaje się do krwi. Reaguje na to trzustka, która musi wyprodukować wystarczającą ilość insuliny, by przenieść glukozę do komórek, gdzie zostaje ona zamieniona w energię. Im więcej zjemy, tym więcej potrzeba insuliny we krwi. Jeżeli trzustka pracuje prawidłowo- glukoza szybko opuszcza krew i jest transportowana do komórek.
Nie zajadaj smutków
Czy Tobie też zdarza się zajadać smutek czy depresję słodkimi przekąskami? Czy zauważyłaś, że wraz z upływem lat Twoje ciało nie radzi już sobie tak dobrze ze spalaniem tych kalorycznych przyjemności? Jeżeli nasze pożywienie składa się wyłącznie z cukrów, wtedy mózg utożsamia brak glukozy we krwi z sytuacją głodu i wysyła sygnał o konieczności nakarmienia komórek, który odczuwamy jako tzw. wilczy, czyli niepohamowany apetyt.
Jeżeli często serwujemy naszemu ciału posiłki składające się wyłącznie ze słodyczy i cukrów prostych, zmuszamy trzustkę do mobilizacji i zbyt intensywnej produkcji insuliny. Następstwem takiego postępowania jest nabawienie się insulinooporności, w wyniku którego glukoza nie może się dostać do wnętrza pożądanych komórek i zamiast tego odkłada się w komórkach tłuszczowych w postaci tzw. tłuszczu zapasowego. Dlatego właśnie tak istotne jest zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Anna J