Ciekawa jestem czy dla Ciebie ten tytuł brzmi śmiesznie, czy może nawet niemożliwie? Jakiejkolwiek odpowiedzi byś nie udzieliła, zadbać o przetrzymywanie produktów w lodówce powinnaś! I to nie tylko ze względu na zapach unoszący się w samej „jaskini smakołyków” czy smak produktów, ale ze względu na zdrowie całej Twojej rodziny.
Jeżeli prawidłowo będziesz przechowywać jedzenie, szkodliwe dla zdrowia bakterie i mikroorganizmy będą wolniej się rozwijać, a produkty dłużej będą przydatne do spożycia. Jak uporządkować lodówkę? Przeczytaj poniżej.
Na górnej półce lodówki najlepiej przechowywać napoje: wodę, soki i mleko, a także inne przetwory mleczne jak kefiry, jogurty, masło i jajka w opakowaniu. Te ostatnie możemy przechowywać w lodówce około trzech tygodni. Sery żółte, które nie są zamknięte hermetycznie, zachowują świeżość przez kilka dni, natomiast białe sery twarogowe (niepakowane hermetycznie) powinno się spożyć w ciągu 48 godzin. Na najwyższej półce powinny również słoiczki z dżemami i powidłami.
Półki środkowe przeznaczone są dla produktów o krótkiej trwałości, np. białego sera i twarogu czy pokrojonej wędliny (umieszczonej uprzednio w woskowanym papierze). Obok nich możesz przechowywać masło, koniecznie zabezpieczone w ciemnym pojemniku. Uniemożliwisz w ten sposób proces jego jełczenia pod wpływem ostrego światła, gdy przypadkowo zostawisz je na zewnątrz.
Dolna półka nad szufladami jest najzimniejsza, a więc idealna dla mięs i ryb oraz przyrządzonych domowych dań, jak zupy, czy mięsa i makarony w sosach. Pamiętaj, żeby nie myć surowego mięsa przed włożeniem do lodówki, ponieważ pod wpływem wilgoci szybciej rozwiną się w nim drobnoustroje. Nie porcjuj go przed umyciem. Nóż przenosi je wówczas w głąb mięsiwa. Natomiast gotowane dania należy przechowywać szczelnie przykryte, ponieważ para wodna z potraw może przyspieszyć oszranianie ścianek lodówki, a wilgoć będzie sprzyjać rozwojowi pleśni. Przykryte zachowają właściwości przez 2 do 4 dni.
W szufladach lub tradycyjnych pojemnikach lodówki powinny się znaleźć warzywa i owoce oraz twarde i dojrzewające sery.
Drzwi i ich zakamarki służą do przechowywania m.in. butelek z olejem roślinnym, rozpoczętych przetworów, słoików z marynowanymi przystawkami, sosów w butelkach oraz jaj, o ile znajdują się tam specjalne plastikowe pojemniki z otworami. Oleje roślinne tłoczone na zimno powinnaś zużyć w ciągu 3 miesięcy od otwarcia butelki. Rafinowane natomiast mogą być trzymane poza lodówką nawet do roku, ale zawsze w zacienionym miejscu. Przetwory kiszone, wekowane w słoikach trzeba po otworzeniu chronić przed dostępem powietrza, które wywołuje rozwój pleśni.
W zamrażarce natomiast najlepiej trzymać tylko to, co ugotujemy lub usmażymy w odstępie paru lub parunastu tygodni (nie roku!), czyli mięsa, ryby, kupne i samodzielnie przygotowane mieszanki owocowe i warzywne. Jeżeli lodówka nie ma specjalnej półeczki na lód w kostkach, pamiętaj o woreczku. Może się przydać, gdy nieoczekiwanie odwiedzą Cię goście. Pamiętaj, że możesz zamrozić także pieczywo i trzymać je nawet kilka miesięcy.
Równie ważne, co przechowywanie żywności jest jej konserwowanie. Procesy suszenia, wędzenia i solenia redukują ilość wody w produkcie ograniczają możliwość rozwoju drobnoustrojów. Trwałość produktów możesz też przedłużyć przez obniżając temperaturę w miejscu ich przetrzymywania oraz ograniczają dostępu światła. Wyposażona w tę wiedzę ruszaj w kierunku kuchni! Pora wdrożyć teorię w życie i rozpocząć wielkie porządkowanie w lodówce!
Anna J